جک های سقفی برای زیر سازی سقف های سبک تا ارتفاع حداکثر 5 متر می باشد
در انواع رزوه داخل ، رزوه بیرون و گوه ای می باشد . جک ها بنا بر درخواست می توانند در اشکال و ارتفاع های گوناگون ساخته شوند و با توجه به نوع سازه قسمت بالایی به صورت صلیبی ، ساده و یو دار انتخاب می شود .
مشخصات و اجزای جکهای سقفی
این نوع جک از جنس آهن گالوانیزه و از لوله ساخته میشود. این وسیله پرکاربرد از سه بخش تشکیل شده است. اجزای این وسیله عبارت است از نری، مادگی و بخش رزوه.
بخش پایینی این نوع جک از لوله ساخته شده است و در مدلهای گوناگون، ضخامتهای مختلفی نیز دارد. رایجترین و پرکاربردترین انواع جکهای سقفی، با قطر 6 سانتی متر و ضخامت ورق دو میلی متری ساخته میشوند. بخش بالایی این نوع از جک نیز از لوله تشکیل شده است که قطر آن به طور معمول 5 سانتیمتر است و ضخامت ورق لوله نیز 2.5 میلی متر است.
به طور کلی جک سقفی در دو مدل سنگین و سبک ساخته و در بازار عرضه میشوند. جکهای سبک، بیشتر در پروژههای ساختمانی کوچک به کار گرفته میشوند و تحمل وزن پایینتری دارند. در مقابل جکهای سنگین، میتوانند وزن بیشتر را تحمل کنند و بیشتر در پروژههای ساختمانی بزرگ به کار برده میشوند. نوع جک مورد استفاده در پروژههای ساختمانی و یا اندازه آنها به کاربرد و نیز درخواست مشتری بستگی داشته و جکها را میتوان در اندازه و تحمل بارهای گوناگون طراحی کرد.
جک عراقی چیست؟
جک عراقی U شکل بوده و بیشتر در کشورهای عراق، افغانستان و تاجیکستان تولید و استفاده میشود، اما در کشور ما هم از نظر مهندسان و ساختمان سازان گزینه مناسبی برای ساخت انواع سقف است.
این جک که نوعی وسیله فلزی قالب بندی است در ضخامتها و ارتفاعات مختلفی وجود دارد که با توجه به نوع کاربرد آن از جکهایی با ارتفاع متفاوت استفاده میشود. این جکها زمانی استفاده میشوند که مرحله بتن ریزی به تازگی و روی یک تیرک انجام شده باشد. معمولا تیرکی که این جک برای آن تعبیه میشود، تیرکی است که بیشترین فشار را تحمل میکند. در صورتی که میخواهید جک سقفی شما چند تیرک را نگه دارد توصیه ما به شما این است که از جک صلیبی استفاده کنید.
اجزای سازنده جک عراقی
این جک از دو لوله داخلی با قطر ۵ سانتیمتر و یک لوله خارجی با قطر ۶ سانتیمتر ساخته میشود. لوله درونی نری و لوله بیرونی مادگی نام دارد. روی لوله نری سوراخهایی تعبیه شده که به پیچ و مهرههایی که روی بخش مادگی وجود دارند، متصل میشوند.
این دو لوله با لوله کوچکی به نام رزوه به هم متصل میشوند که به جک امکان تغییر ارتفاع را میدهد. رزوه جک سقفی، لولهای کوچک به طول ۱۷ تا ۲۰ سانتیمتر با ضخامت ۳ میلیمتر و قطر ۶ سانت است. این لوله کوچک در کنار پیچ و مهره به اتصال نری و مادگی کمک میکند.
روی لوله نری قسمت اصلی این نوع جکها قرار دارد. این قسمت لولهای U شکل است که وظیفه نگهداری تیرک را بر عهده دارد. مهمترین عاملی که در ساخت این نوع جکها اهمیت دارد تراز بودن لولههای آن است. چراکه در غیر این صورت سقف تراز نشده و موجب خم شدن یا کج شدن سقف میشود.
این جکها در ارتفاعهای 3 متری با وزن تقریبی 5/11 کیلوگرم و 5/3 متری با وزن تقریبی 5/13 کیلوگرم و 4 متری با وزن تقریبی 5/15 کیلوگرم ساخته میشود. هرکدام از اینها بسته به نوع و ارتفاع سقف متفاوت است اما بهترین و پرکاربردترین نوع آنها، ۴ متری و ۶ متری است.
در ساختمانها معمولا از هر دو نوع جک صلیبی و جک عراقی استفاده میشود. جک صلیبی مساحت بیشتری از سقف را پوشش میدهد و جک عراقی را به دلیل داشتن شکل و طراحی خاص و همچنین استحکام بالا، زیر تیرک یا قسمتی از سقف که بیشترین فشار به آن وارد میشود، تعبیه میکنند.